czwartek, 30 października 2014

Malinowa chmurka


Niewątpliwie nie jest to najszybsze ciasto do upieczenia, ale naprawdę warto się dla niego odrobinkę poświęcić i przygotować na specjalne okazje. I tak, jest naprawdę "chmurką". Pomimo swoich dość wysokich rozmiarów, ciasto jest niezwykle lekkie w smaku. Ma przepyszny krem, który w żadnym wypadku nie dominuje nad innymi warstwami. Pomimo tego, że w przepisie są maliny, ciasto możemy przyrządzić o każdej porze roku, gdyż możemy korzystać z mrożonych owoców.



Składniki na ciasto:
- 6 żółtek
- 100g cukru
- 150g margaryny
- opakowanie (16g) cukru waniliowego
- 230g maki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Z podanych składników zagnieść ciasto i włożyć na 30 minut do lodówki. Rozłożyć na dwie blaszki (22x33cm) wyłożone papierem do pieczenia i podziurkować ciasto widelcem.


Warstwa bezowa:
- 3 białek
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Ubić białka z cukrem na sztywno, dodawać cukier partiami cały czas miksując, a pod sam koniec ubijania dodać mąkę Wyłożyć na jedną blachę surowego ciasta i posypać płatkami migdałowymi.

Piec w temperaturze 180C przez ok 40 minut na zloty kolor.


Masa kremowa:
- 1l kremówki 30%, bardzo mocno schłodzonej
- 500g serka mascarpone, bardzo mocno schłodzonego lub 5szt śmietan-fix dr etcer
- 4 łyżki cukru pudru

Wszystkie składniki ubić mikserem do otrzymania gładkiego kremu. Ważne, aby składniki były mocno schłodzone, inaczej krem może się zważyć.


Masa malinowa:
- 2 malinowe galaretki
- 500g malin
- 2 szklanki wody

Zamrożone maliny rozmrozić i odcedzić.

Malinowe galaretki rozpuszczamy we wrzącej wodzie. Przestudzić i wymieszać z malinami. Następnie odłożyć do lodówki do lekkiego zgęstnienia galaretki. Zaraz potem przystąpić do układania ciasta.


Ciasto układać warstwami:
- jeden placek
- 1/2 masy kremowej
- maliny z galaretka
- 1/2 masy kremowej
- drugi placek

Przed podaniem schłodzić w lodówce przez minimum 2 godziny (najlepiej całą noc).






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz