Składniki na ciasto:
- 6 żółtek
- 100g cukru
- 150g margaryny
- opakowanie (16g) cukru waniliowego
- 230g maki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Z podanych składników zagnieść ciasto i włożyć na 30 minut do lodówki. Rozłożyć na dwie blaszki (22x33cm) wyłożone papierem do pieczenia i podziurkować ciasto widelcem.
Warstwa bezowa:
- 3 białek
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Ubić białka z cukrem na sztywno, dodawać cukier partiami cały czas miksując, a pod sam koniec ubijania dodać mąkę Wyłożyć na jedną blachę surowego ciasta i posypać płatkami migdałowymi.
Piec w temperaturze 180C przez ok 40 minut na zloty kolor.
Masa kremowa:
- 1l kremówki 30%, bardzo mocno schłodzonej
- 500g serka mascarpone, bardzo mocno schłodzonego lub 5szt śmietan-fix dr etcer
- 4 łyżki cukru pudru
Wszystkie składniki ubić mikserem do otrzymania gładkiego kremu. Ważne, aby składniki były mocno schłodzone, inaczej krem może się zważyć.
Masa malinowa:
- 2 malinowe galaretki
- 500g malin
- 2 szklanki wody
Zamrożone maliny rozmrozić i odcedzić.
Malinowe galaretki rozpuszczamy we wrzącej wodzie. Przestudzić i wymieszać z malinami. Następnie odłożyć do lodówki do lekkiego zgęstnienia galaretki. Zaraz potem przystąpić do układania ciasta.
Ciasto układać warstwami:
- jeden placek
- 1/2 masy kremowej
- maliny z galaretka
- 1/2 masy kremowej
- drugi placek
Przed podaniem schłodzić w lodówce przez minimum 2 godziny (najlepiej całą noc).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz