środa, 8 października 2014

Szarlotka z budyniem



Składniki na ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 1 margaryna do pieczenia
- 2/3 szklanki cukru
- 2 całe jajka
- 2 żółtka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Pozostałe składniki:
- 1 cukier waniliowy
- 1kg jabłek
- 100g cukru
- 2szt budyniu śmietankowego bez cukru + 4 łyżki cukru
- 700ml mleka
- cukier puder
- bułka tarta
- cynamon

Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na dwie równe połowy. Zawinąć w folię spożywczą i jedną część włożyć do lodówki, a drugą na 1h do zamrażarki.

W tym czasie obieramy jabłka, wycinamy środek i kroimy na małe kawałki. Przekładamy do garnka i gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym, aż będą miękkie. Odcedzamy.

Formę o wymiarach ok. 25 cm lub odrobinę większą smarujemy margaryną i wykładamy papierem do pieczenia.

Pierwszą część ciasta rozwałkujemy i przekładamy do formy. Dziurkujemy widelcem i posypujemy odrobiną bułki tartej, aby wchłaniała wilgoć z jabłek.

Następnie wykładamy przygotowane jabłka i posypujemy cynamonem.

Budyń gotujemy według przepisu (2 sztuki budyniu na 750ml mleka) i dodajemy 4 łyżki cukru.

Gorący jeszcze budyń wylać na jabłka, a na wierzch zetrzeć drugą część ciasta

Pieczemy przez ok. 45 minut w temperaturze 200ºC. Po wystudzeniu oprószamy cukrem pudrem.


Najlepiej smakuje na ciepło, dlatego też przed podaniem można ukrojony kawałek ciasta włożyć na max. 30s do mikrofalówki.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz