Składniki na ok. 5 gofrów:
- 1 szklanka mąki
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki cukru waniliowego
- 3/4 szklanki wody
- 50gr margaryny lub masła
- 1 łyżeczka cukru
Margarynę rozpuszczamy, aby była płynna lecz nie za ciepła.
Białko ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy żółtko, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy i delikatnie mieszamy.
Ciągle miksując dodajemy na przemian wodę i mąkę. Gdy ciasto stanie się jednolite wlewamy roztopioną margarynę.
Wskazówka: do przygotowania puszystych oraz chrupiących gofrów gofrownica musi być bardzo dobrze rozgrzana. Najlepiej sprawdzają się również gofrownice o dużej mocy (u mnie to: Dezal 301.4 o mocy 1300 W)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz