czwartek, 9 października 2014

Gofry





Składniki na ok. 5 gofrów:
- 1 szklanka mąki
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki cukru waniliowego
- 3/4 szklanki wody
- 50gr margaryny lub masła
- 1 łyżeczka cukru

Margarynę rozpuszczamy, aby była płynna lecz nie za ciepła.

Białko ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy żółtko, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy i delikatnie mieszamy.

Ciągle miksując dodajemy na przemian wodę i mąkę.  Gdy ciasto stanie się  jednolite wlewamy roztopioną margarynę.



Wskazówka: do przygotowania puszystych oraz chrupiących gofrów gofrownica musi być bardzo dobrze rozgrzana. Najlepiej sprawdzają się również gofrownice o dużej mocy (u mnie to: Dezal 301.4 o mocy 1300 W)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz