środa, 8 października 2014

Śledź w sosie śmietanowym


Składniki:
- 1 słoik śledzia w plastrach w zalewie estragonowej*,
- 1/2 cebuli,
- 1/2 jabłka,
- duża śmietana 18%,
- 1 łyżka musztardy,

- ogórek kiszony,
- pieprz, sól,

- cytryna
- mleko

Śledzia namaczamy w mleku przez 1, 5h. Po wyciągnięciu osuszamy np na ręcznikach papierowych i następnie kroimy na małe kawałki.

Jabłko utrzeć na tarce o dużych oczkach, posiekać cebulę w kostkę, ogórka drobno pokroić, wymieszać ze śledziem i pokropić obficie cytryną. 


Sos: 
Do śmietany dodajemy musztardę oraz doprawiamy solą i pieprzem. Przygotowanym sosem zalewamy śledzia i odstawiamy do lodowki na kilka godzin.

* Wskazówka: jeżeli kupiliśmy śledzia w słonej zalewie, to musimy namaczać go w mleku najlepiej przez całą noc.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz