środa, 8 października 2014
Śledź w sosie śmietanowym
Składniki:
- 1 słoik śledzia w plastrach w zalewie estragonowej*,
- 1/2 cebuli,
- 1/2 jabłka,
- duża śmietana 18%,
- 1 łyżka musztardy,
- ogórek kiszony,
- pieprz, sól,
- cytryna
- mleko
Śledzia namaczamy w mleku przez 1, 5h. Po wyciągnięciu osuszamy np na ręcznikach papierowych i następnie kroimy na małe kawałki.
Jabłko utrzeć na tarce o dużych oczkach, posiekać cebulę w kostkę, ogórka drobno pokroić, wymieszać ze śledziem i pokropić obficie cytryną.
Sos:
Do śmietany dodajemy musztardę oraz doprawiamy solą i pieprzem. Przygotowanym sosem zalewamy śledzia i odstawiamy do lodowki na kilka godzin.
* Wskazówka: jeżeli kupiliśmy śledzia w słonej zalewie, to musimy namaczać go w mleku najlepiej przez całą noc.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz