Coś dla smakoszy krewetek i drobiu równocześnie, z dodatkiem warzyw i sosu słodko-kwaśnego.
Składniki:
- 270g krewetek królewskich
- 350g piersi z indyka lub kurczaka
- jedna marchewka
- jeden bakłażan
- 450ml sosu słodko-kwaśnego
- 2 ząbki czosnku
- oliwa
- ćwiartka cebuli
- sól
Zamrożone krewetki najpierw rozmrażamy i obieramy, jeżeli wcześniej miały pancerz.
Rozgrzewamy patelnię i wyciskamy czosnek, dodajemy krewetki i smażymy po ok. 2-3 minuty na każdą ze stron. Przekładamy do miseczki.
Na patelnię wrzucamy pokrojoną w wiórki cebulę i chwilę smażymy. Dodajemy mięso, posypujemy szczyptą soli i smażymy, aż nie będzie surowe.
W między czasie marchewkę i bakłażan obieramy i kroimy na małe kawałki.
Warzywa z krewetkami przekładamy na patelnię i mieszamy z mięsem. Dusimy pod przykryciem przez 10 minut. Następnie dodajemy sos i dalej dusimy od czasu do czasu mieszając przez kolejne 10 minut.
W razie potrzeby doprawiamy do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz