czwartek, 9 października 2014

Danie chińskie z krewetkami


Coś dla smakoszy krewetek i drobiu równocześnie, z dodatkiem warzyw i sosu słodko-kwaśnego.



Składniki:
- 270g krewetek królewskich
- 350g piersi z indyka lub kurczaka
- jedna marchewka
- jeden bakłażan
- 450ml sosu słodko-kwaśnego
- 2 ząbki czosnku
- oliwa
- ćwiartka cebuli
- sól

Zamrożone krewetki najpierw rozmrażamy i obieramy, jeżeli wcześniej miały pancerz.

Rozgrzewamy patelnię i wyciskamy czosnek, dodajemy krewetki i smażymy po ok. 2-3 minuty na każdą ze stron. Przekładamy do miseczki.

Na patelnię wrzucamy pokrojoną w wiórki cebulę i chwilę smażymy. Dodajemy mięso, posypujemy szczyptą soli i smażymy, aż nie będzie surowe.

W między czasie marchewkę i bakłażan obieramy i kroimy na małe kawałki.

Warzywa z krewetkami przekładamy na patelnię i mieszamy z mięsem. Dusimy pod przykryciem przez 10 minut. Następnie dodajemy sos i dalej dusimy od czasu do czasu mieszając przez kolejne 10 minut.

W razie potrzeby doprawiamy do smaku.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz