poniedziałek, 22 września 2014

Ciasto marchewkowe z serkiem philadelphia



Składniki:
- 300g marchewki
- 4 jajka
- 250g cukru
- szczypta soli
- 300g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczysconej
- 150g oleju słonecznikowego
- garść orzechów włoskich

Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Orzechy włoskie posiekać.

W jednym naczyniu połączyć wszystkie suche składniki: cukier, sól, mąka, proszek do pieczenia, soda oczyszczona.

W drugim naczyniu połączyć jajka z olejem słonecznikowym. Następnie dodać suche składniki, startą marchew oraz orzechy i ponownie wymieszać szpatułką.

Do formy o średnicy 25cm posmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia przełożyć ciasto i wyrównać.

Piec w temperaturze 180ºC przez ok. 45 minut (do suchego patyczka). Wystudzić w formie.

Składniki na krem:
- 280gr serka Philadelphia
- 5 łyżek masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Składniki zmiksować na gładką masę.

Wystudzone ciasto przekroić wzdłuż. Połową kremu przełożyć ciasto, resztę rozsmarować na górze.


Przepis na ciasto z użyciem Thermomixa:

1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180ºC.
2. Do naczynia miksującego włożyć orzechy, rozdrobnić 3s/obr. 5, przełożyć do innego naczynia. 
3. Do naczynia miksującego włożyć marchew, rozdrobnić 8s/obr. 5. 
4. Dodać orzechy i pozostałe składniki na ciasto, wymieszać 30s/obr. 5.
5. Formę do pieczenia (25cm) posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. 
6. Ciasto przełożyć do formy i piec około 45 min, do suchego patyczka.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz