piątek, 10 października 2014

Tiramisu w pucharkach


Propozycja na szybki i smaczny podwieczorek... Tiramisu w pucharkach, krem jest wyjątkowo delikatny i lekki, a przygotowanie całości zajmie mniej niż pół godziny.

Składniki:
- 4 żółtka
- 1/2 szklanki cukru
- 150ml espresso
- 120ml likieru Irish Cream lub Amaretto
- 500g serka mascarpone
- 200ml śmietanki 30%
- 150g okrągłych biszkoptów
- kakao

Żółtka utrzeć z cukrem na gładką, puszystą masę. Dodać serki mascarpone i dokładnie wymieszać.

Śmietanę ubić na sztywno i dodać do masy. Wymieszać szpatułką.

Kawę zaparzyć i połączyć z likierem.

Układamy warstwowo:
- biszkopty nasączone kawą z likierem (namaczamy jedną stronę i kładziemy mokrym do góry)
- masa
- biszkopty
- masa
- wierzch posypać kakao


Z podanych składników wyszło mi 6 pucharków.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz