Składniki:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 5 jaj
- 2 szklanki cukru
- 1 szklanka mirindy
- 1/2 szklanki oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- olejek zapachowy
Ubić pianę z białek, a gdy będzie bardzo sztywna dodawać cały czas miksując żółtka i cukier. Następnie wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wlać olej, mirindę i wymieszać.
Ciasto podzielić na dwie równe części.
Do jednej części dodać kakao, do drugiej dosypać dwie łyżki mąki. Dokładnie wymieszać.
Blachę o wymiarach 12x40cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Do blachy wlewać na przemiennie, raz jasne a raz ciemne ciasto.
Piec w temperaturze 190ºC przez 50 minut (do suchego patyczka).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz