Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 4 jaja
- 25dag masła
- 2 szklanki cukru
- 4-5 łyżek kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki wody
- bakalie
Masło rozpuścić w rondelku, cały czas mieszając dodawać cukier i kakao. Następnie wlać wodę i całość zagotować.
Odlać pół szklanki masy. Pozostałą część ostudzić i przełożyć do miski, wsypać przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, dodać żółtka i bakalie. Wszystkie składniki dobrze połączyć.
W osobnym naczyniu ubić pianę z białek i ostrożnie połączyć z masą za pomocą szpatułki.
Piec w temperaturze 190ºC przez 50 minut (do suchego patyczka).
Upieczone ciasto polać pozostałą masą kakaową i pozostawić do wystudzenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz