piątek, 24 października 2014

Ciasto jogurtowe ze śliwkami


Przepyszne ciasto jogurtowe z dodatkiem ulubionych owoców. Ciasto jest gęste dlatego też owoce nie opadają na dno. Po upieczeniu staje się wilgotne i miękkie. Jest bardzo szybkie w przygotowaniu i nie ma mowy żeby nie wyszło. Niby zwykłe, ale bardzo je lubimy :)



Składniki:
- 300g mąki pszennej
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 250 ml jogurtu greckiego
- 150 ml oleju słonecznikowego
- 100g cukru
- 50g płynnego miodu
- 700g owoców (śliwek)
- cukier puder (opcjonalnie)


Wersja na Thermomix

1. Do naczynia wbić jajka, dodać miód, olej, jogurt wymieszać na jednolitą masę 30s / obr. 3
2. Dosypać mąkę, proszek do pieczenia i cukier, wymieszać 30s / obr. 4
3. Formę o wymiarach 30x40 wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy przełożyć ciasto i wyrównać.
4. Owoce umyć (śliwki przekroić na pół i wyciągnąć pestkę) i układać rozcięciem do góry.
5. Piec w temperaturze 175ºC przez ok. 45 minut (na termoobiegu).
6. Wystudzone ciasto można oprószyć cukrem pudrem. 


Wersja tradycyjna

Do naczynia wbić jajka, dodać miód, olej, jogurt i wymieszać na jednolitą masę. Następnie dosypać wszystkie suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia i cukier) i ponownie wymieszać tylko do połączenia.

Formę o wymiarach 30x40 wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy przełożyć ciasto i wyrównać.

Owoce umyć (śliwki przekroić na pół i wyciągnąć pestkę) i układać rozcięciem do góry.

Piec w temperaturze 175ºC przez ok. 45 minut (na termoobiegu).

Wystudzone ciasto można oprószyć cukrem pudrem. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz