Składniki:
- 5 żółtek
- 3/4 szklanki cukru
- 650g mascarpone
- 250ml śmietany 30%
- 250ml espresso
- 1/2 szklanki likieru amaretto/ Irish Cream
- 300g biszkoptów
- kakao
Żółtka utrzeć z cukrem na gładką, puszystą masę. Dodać serki mascarpone i dokładnie wymieszać.
Śmietanę ubić na sztywno i dodać do masy. Wymieszać szpatułką.
Kawę zaparzyć i połączyć z likierem.
Układamy warstwowo:
- biszkopty nasączone kawą z likierem (namaczamy jedną stronę i kładziemy mokrym do góry)
- 1/2 masy
- biszkopty
- 1/2 masy
- wierzch posypać kakao
Przygotowane tiramisu przykryć folią spożywczą i umieścić w lodówce najlepiej na całą noc.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz