poniedziałek, 27 października 2014

Krewetki w panierce


Krewetki w panierce najlepiej podawać na ciepło i z sosem, w moim przypadku był to na szybko zrobiony sos czosnkowy (klik). Jest to wyśmienita przystawka lub przekąska. Niewątpliwym plusem jest krótki czas, jaki potrzeba do przygotowania dania.



Składniki:
- 270g krewetek królewskich
- 1 jajko
- 30g bułki tartej
- 3 łyżki mąki pszennej
- olej do smażenia


Zamrożone krewetki rozmrażamy i usuwamy pancerz z ogonkiem.

W misce mieszamy bułkę tartą z mąką, w osobnym naczyniu roztrzepujemy jajko (można dodać trochę soli i pieprzu).




Krewetki najpierw namaczamy w jajku, a następnie obtaczamy w bułce tartej.

Do garnka nalewamy olej na 4-5 cm i rozgrzewamy.

Gdy olej będzie już bardzo gorący wrzucamy krewetki (wszystkie lub partiami) i smażymy przez max. 2-3 minuty. Uwaga! Jeżeli będziemy smażyć dłużej krewetki zrobią się gumowate i twarde.


Wskazówka: jeżeli chcemy uniknąć zwijania się krewetek należy w kilku miejscach naciąć poprzecznie brzuszek krewetki.


Podawać z ulubionym sosem, u mnie był to sos czosnkowy (klik).




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz