Krewetki w panierce najlepiej podawać na ciepło i z sosem, w moim przypadku był to na szybko zrobiony sos czosnkowy (klik). Jest to wyśmienita przystawka lub przekąska. Niewątpliwym plusem jest krótki czas, jaki potrzeba do przygotowania dania.
Składniki:
- 270g krewetek królewskich
- 1 jajko
- 30g bułki tartej
- 3 łyżki mąki pszennej
- olej do smażenia
Zamrożone krewetki rozmrażamy i usuwamy pancerz z ogonkiem.
W misce mieszamy bułkę tartą z mąką, w osobnym naczyniu roztrzepujemy jajko (można dodać trochę soli i pieprzu).
Krewetki najpierw namaczamy w jajku, a następnie obtaczamy w bułce tartej.
Do garnka nalewamy olej na 4-5 cm i rozgrzewamy.
Gdy olej będzie już bardzo gorący wrzucamy krewetki (wszystkie lub partiami) i smażymy przez max. 2-3 minuty. Uwaga! Jeżeli będziemy smażyć dłużej krewetki zrobią się gumowate i twarde.
Wskazówka: jeżeli chcemy uniknąć zwijania się krewetek należy w kilku miejscach naciąć poprzecznie brzuszek krewetki.
Podawać z ulubionym sosem, u mnie był to sos czosnkowy (klik).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz