poniedziałek, 13 października 2014

Pierś z kurczaka faszerowana szpinakiem i serem pleśniowym/fetą


Kieszonki z kurczaka wypełnione szpinakiem i aromatyczną gorgonzolą (serem pleśniowym typu niebieskiego) w całości przyrządzone na parze. W tym wydaniu ser pleśniowy z powodzeniem może być zastąpiony również fetą.



Składniki:
- dwie piersi z kurczaka
- 100g szpinaku
- 100g gorgonzoli/fety
- 3 ząbki czosnku
- przyprawy: pieprz, suszone pomidory z bazylią i czosnkiem


Zamrożony szpinak odmrozić na patelni i wycisną nadmiar wody. Wycisnąć czosnek i podsmażyć razem przez 2-3 minuty.

Skruszyć ser pleśniowy (lub fetę) i dodać do szpinaku. Podgrzewać na słabym ogniu, doprawić pieprzem i cały czas mieszać, aż do rozpuszczenia sera i połączenia się składników.

Piersi z kurczaka obmyć i naciąć w każdej kieszonki (im większe, tym więcej farszu). Tak przygotowaną pierś z kurczaka nadziewamy szpinakiem. Na koniec spinamy kieszenie wykałaczkami.

Kładziemy na parowar, posypujemy suszonymi pomidorami i parujemy przez 20-25 minut.


Propozycja podania: z brązowym ryżem i warzywami gotowanymi na parze (brokuł, marchew).




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz