Składniki na kruche ciasto:
- 250g mąki pszennej
- 10dag masła
- 10dag cukru
- 1 jajko
- 2 łyżki gęstej śmietany 18%
- 1,5 łyżki kakao
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Kruche ciasto zagnieść i podzielić na dwie części, przełożyć do zamrażarki na godzinę.
Składniki na masę serową:
- 1kg półtłustego twarogu, zmielonego
- 4 jajka
- 180g masła
- 3/4 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego (16g)
- 20g budyniu waniliowego
- bakalie
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W misce utrzeć masło na puszystą masę, dodać cukier i cukier waniliowy. Żółtka dodawać jedno po drugim, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Dodawać po jednej łyżce twarogu, dokładnie miksując do jednolitej masy. Na koniec wsypać budyń oraz bakalie wedle uznania.
W osobnym naczyniu białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy, delikatnie mieszając szkatułką.
Tortownicę o wymiarach 25cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Na spod blachy zetrzeć na tarce o grubych oczkach jedną część zamrożonego ciasta, przełożyć masę surową, a na wierzch również zetrzeć pozostałą część ciasta.
Piec w temperaturze 200C przez około 1 godzinę, wstydzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, następnie schłodzić.
* pierwotny przepis z serwisu mojewypieki.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz