Sekret na chrupiącą skórkę kurczaka tkwi tylko w jednym drobnym szczególe. Cała reszta przypraw to już nasza dowolność.
Składniki:
- udka kurczaka
- oliwa
- przyprawy
- 2/3 ząbki czosnku
- pomidorki koktajlowe
- woda
Blaszkę smarujemy oliwą i rozgrzewamy piekarnik do 190C.
Udka kurczaka myjemy i kładziemy na blaszce. Każde udko nacieramy oliwą i posypujemy przyprawami: sól, pieprz, papryka czerwona, przyprawa do drobiu.
Do blaszki pomiędzy udkami dajemy ząbki czosnku i przekrojone w pół pomidorki koktajlowe.
Tak przygotowaną blaszkę wkładamy do piekarnika na ok. 50 minut.
A teraz przyszła kolej na sekret chrupiącej skórki :)
W trakcie pieczenia należy naszego kurczaka polewać wodą, najlepiej zrobić to ok. 2 razy. Pierwszy raz po 20 minutach i następny po kolejnych 20 minutach. Na ostatnie 10 minut przeczenia zmieniamy grzałkę w piekarniku na samą górę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz