czwartek, 9 października 2014

Pieczone udka kurczaka


Sekret na chrupiącą skórkę kurczaka tkwi tylko w jednym drobnym szczególe. Cała reszta przypraw to już nasza dowolność.



Składniki:
- udka kurczaka
- oliwa
- przyprawy
- 2/3 ząbki czosnku
- pomidorki koktajlowe
- woda

Blaszkę smarujemy oliwą i rozgrzewamy piekarnik do 190C.

Udka kurczaka myjemy i kładziemy na blaszce. Każde udko nacieramy oliwą i posypujemy przyprawami: sól, pieprz, papryka czerwona, przyprawa do drobiu.

Do blaszki pomiędzy udkami dajemy ząbki czosnku i przekrojone w pół pomidorki koktajlowe.



Tak przygotowaną blaszkę wkładamy do piekarnika na ok. 50 minut.

A teraz przyszła kolej na sekret chrupiącej skórki :)

W trakcie pieczenia należy naszego kurczaka polewać wodą, najlepiej zrobić to ok. 2 razy. Pierwszy raz po 20 minutach i następny po kolejnych 20 minutach. Na ostatnie 10 minut przeczenia zmieniamy grzałkę w piekarniku na samą górę.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz