poniedziałek, 29 września 2014

Sos pomidorowy do gołąbków


Często jest tak, że co dom, to inny sos pomidorowy i w sumie chyba jest to prawda :) My lubimy dwie wersje sosu, każdy z nich jest aksamitnie gładki i delikatny, aby nie zdominować smaku gołąbków.


  1. Przepis tradycyjny
Składniki:
- pół cebuli
- ząbek czosnku
- opakowanie passaty
- łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka śmietany
- 1 łyżeczka masła
- sól, pieprz, papryka słodka i ostra, kilka liści świeżej bazylii do smaku
Cebulę obrać i posiekać na drobną kostkę. W rondelku rozpuścić masło, dodać cebulę i wyciśnięty czosnek i dusić razem od czasu do czasu mieszając przez 5-7 minut. 

Następnie dodajemy passatę, koncentrat i śmietanę dokładnie razem mieszając. Doprowadzamy sos do zagotowania, ściągamy z ognia i blendujemy wszystko do uzyskania gładkiego sosu. Na koniec doprawiamy do smaku.

      2. Przepis na Thermomix

Składniki:
- 80g cebuli, przekrojonej na połówki
- 1 ząbek czosnku
- 30g masła
- 600g pomidorów, przekrojonych na połówki
- 1 kostka bulionu drobiowego
- 1 łyżka mąki

1. Do naczynia włożyć cebulę i czosnek, rozdrobnić 4 s/obr. 5.
2. Dodać masło, dusić 3 min/Varoma/obr. 1.
3. Dodać pomidory, zmiksować 30 s/obr. 9.
4. Dodać kostkę bulionu drobiowego i mąkę, gotować 12 min/ 100ºC/obr. 2.



Źródło zdjęcia: wikimedia.org

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz