Składniki :
- 1 główka kapusty włoskiej
- 1,5 szklanki ryżu
- 80dag mięsa mielonego
- 3 jajka
- 5 łyżek mąki
- 3 łyżki kaszy mannej
- olej
- sól, pieprz
- bulion (kostka rosołowa rozpuszczona w szklance ciepłej wody)
Kapustę drobno posiekać, posypać sola i pozostawić na ok 1 godzinę.
Ryż ugotować w osolonej wodzie.
Kapustę odcinać z soku, dodać ryż, mięso mielone, rozbełtane jajka, kaszę manna i doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Z powstałej masy formować średniej wielkości wałeczki, oprószyć mąka i podsmażyć na rozgrzanej patelni z olejem.
Obsmażone gołąbki ułożyć w naczyniu, zalać bulionem i gotować 30 minut. Nie można dopuścić do rozgotowania.
Wyjąć z naczynia i podawać z sosem (klik).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz