niedziela, 24 sierpnia 2014

Zupa jarzynowa z kurczakiem


Składniki na 6 porcji:

- 5 podudzi z kurczaka
- drobiowa kostka rosołowa
- 2 duże marchewki
- 3 duże ziemniaki
- pół brokuła
- pół kalafiora
- 2l wody
- śmietana
- sól, pieprz


Podudzia z kurczaka obrać ze skróty. Marchewki, ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Brokuła i kalafiora umyć i pokroić na drobne kawałki.

Do dużego garnka wlać wodę, włożyć kostkę rosołową, obrane podudzia i gotować przez ok. 15 minut. Po tym czasie wyciągnąć mięso i włożyć warzywa. Gotować do miękkości warzyw. Mięso oddzielić od kości i pokroić na małe kawałki, a następnie dodać do warzyw i wymieszać.

Pod koniec gotowania zabielić śmietaną i mąką, a także doprawić do smaku solą i pieprzem.


Wskazówka: zamiast świeżych warzyw można dodać całe opakowanie mrożonek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz