Składniki:
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka
- 120g ryżu Arborio
- duży pomidor
- 3 ząbki czosnku
- 1 średnia cebula
- kostka rosołowa drobiowa
- oliwa z oliwek
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka
- 120g ryżu Arborio
- duży pomidor
- 3 ząbki czosnku
- 1 średnia cebula
- kostka rosołowa drobiowa
- oliwa z oliwek
Przyprawy:
- przyprawa do drobiu
- papryka ostra
- zioła prowansalskie
- pieprz, sól
- pietruszka
- przyprawa do drobiu
- papryka ostra
- zioła prowansalskie
- pieprz, sól
- pietruszka
Pokroić w kostkę pomidora, cebulę, kurczaka oraz posiekać pietruszkę. Ryż przepłukać.
Pokrojonego kurczaka zamarynować w dwóch łyżkach oliwy z przyprawą do drobiu, ziołach prowansalskich, papryce. Do marynaty można dodać dodatkowo wedle uznania sól i pieprz. Pozostawić w lodówce na przynajmniej 2 godziny.
Na rozgrzanej patelni podsmażyć zamarynowanego wcześniej kurczaka. Przełożyć do osobnego naczynia.
Na tej samej patelni zeszklić posiekaną drobno cebulę z wyciśniętym czosnkiem. Dodać ryż i pietruszkę. Kostkę rosołową rozpuścić w szklance gorącej wody, powstały bulion wlać na patelnię. Dusić pod przykryciem, do momentu aż ryż będzie miękki. Następnie dodać kurczaka i pomidor, wymieszać i dusić jeszcze przez 10 minut.
Gotowe, smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz