Składniki:
- 250g makaronu penne
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka
- gałązka pomidorków koktajlowych
- 350g passaty
- 250g serka ricotta
- 120g zamrożonego szpinaku
- 4 ząbki czosnku
- przyprawy (sól, pieprz, suszone pomidory z bazylią i czosnkiem, świeża bazylia)
Szpinak rozmrozić na patelni i odsączyć z nadmiaru wody. Wycisnąć do niego czosnek i smażyć razem na średnim ogniu przez ok. 2 minuty od czasu do czasu mieszając. Ostudzić i wymieszać z serkiem ricotta. Całość doprawić solą i pieprzem.
Pierś z kurczaka pokroić na małe kawałki, podsmażyć na patelni. Dodać passatę, doprawić przyprawami i dużą ilością posiekanej lub porwanej na małe kawałeczki bazylii.
Bardzo dobrze rozgrzać osobną patelnię z odrobiną oliwy i położyć cała gałązkę pomidorków. Na dużym ogniu smażyć pod przykryciem do mementu aż pęknie skórka.
Makaron ugotować al dente. Odcedzić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz