Składniki:
- 1 duży ogórek zielony
- 100g serka topionego śmietankowego
- 1/4 cebuli
- 1 kostka rosołowa
- 3 łyżeczki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
- 2 łyżki śmietany
- 500ml wody
- posiekany koperek
Kostkę rosołową rozpuścić w połowie szklanki gorącej wody. Wszystkie składniki za wyjątkiem śmietany, koperku i wody zmiksować w malakserze lub blenderze. Przełożyć do garnka, dodać wodę, rozpuszczoną kostkę i wymieszać, następnie gotować przez 10 minut. Tuż przed końcem gotowania dodać śmietanę, koperek i doprawić solą i pieprzem.
Przepis na Thermomix:
1. Do naczynia miksującego wlać jedną szklankę wody, wrzucić kostkę rosołową i ustawić 3 min/100 stopni/obr. 1.
2. Po rozpuszczeniu kostki wkładamy ogórka pokrojonego wcześniej na kawałki, miksujemy 5s/obr. 6.
3. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki za wyjątkiem śmietany, koperku i wody i miksujemy 30s/obr. 5.
4. Dolewamy wodę i gotujemy 10min/100 stopni/obr. 4.
5. Przed końcem gotowania dodajemy śmietanę i mieszamy 15s/ obr. 7.
6. Na koniec doprawiamy koperkiem, solą i pieprzem.
Bardzo dobrze smakuje podawany z grzankami.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz