Składniki na ciasto:
- 110g mąki pszennej
- 160g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 160g masła
- 50g mielonych migdałów
- 3 jajka
- cytryna
- 110g mąki pszennej
- 160g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 160g masła
- 50g mielonych migdałów
- 3 jajka
- cytryna
Składniki na syrop:
- 20g masła
- 80g cukru
- cytryna
- 20g masła
- 80g cukru
- cytryna
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, do której wbijać pojedynczo jajka, po każdym dobrze wymieszać.
Do ciasta przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Następnie zetrzeć na tarce o małych oczkach skórkę z jednej cytryny i wszystko dokładnie wymieszać szpatułką. Gdy masa będzie jednolita dodać migdały, sok z cytryny i ponownie wszystko dokładnie wymieszać.
Formę o wymiarach 20x20cm lub tortownicę 24cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i wyrównać.
Piec w temperaturze 170°C przez ok. 30 minut.
Po wystudzeniu, ciasto nakłuwamy wykałaczką i przygotowujemy syrop.
W garnuszku rozpuszczamy masło, dodajemy cukier, sok z cytryny i dobrze mieszamy, aż cukier się całkowicie rozpuści.
Przygotowanym syropem polewamy ciasto.
Propozycja: aby ciasto było bardziej wilgotne, można je rozciąć przez środek, polać częścią przygotowanego syropu i ponownie złożyć. Na fotografii przedstawiono taki sposób podania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz