Składniki:
- 30dag makaronu penne
- 20dag szynki
- średni brokuł
- 3/4 szklanki mleka
- 3 szt. serka topionego śmietankowego
- ser mozzarella
Przyprawy: bazylia, zioła prowansalskie, tymianek, koperek, pieprz, sól, czosnek
Makaron ugotować al dente, brokuł obgotować. Szynkę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni.
W między czasie przygotować sos: mleko z serkiem topionym zagotować, aż do rozpuszczenia. Przyprawić ziołami i odstawić, aby zgęstniało do konsystencji śmietany.
Naczynie żaroodporne posmarować na dnie lekko oliwą i układać warstwami: makaron, brokuł, makaron, szynka. Całość zalać sosem, a na wierzch zetrzeć na grubych oczkach lub pokroić mozzarellę.
Piec w temperaturze 170°C przez 20 minut.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz