wtorek, 12 sierpnia 2014

Sos śmietanowo-koperkowy

Składniki:

- 1 pęczek koperku
- 200g śmietany 18%
- 30g masła
- 30g mąki pszennej
- sok z 1/4 cytryny
- 1 kostka rosołowa drobiowa lub warzywna
- sól, pieprz*

Koperek drobno siekamy. Kostkę rosołową rozpuszczamy w 200ml gorącej wody, aby otrzymać bulion.

W garnku rozpuszczamy masło i cały czas mieszając dodajemy mąkę, po otrzymaniu jednolitej konsystencji podsmażamy przez ok. 1 minutę (nie możemy doprowadzić do zbrązowienia masy). Dolewamy bulion i mieszamy, aż do wrzenia.

Zdjąć z ognia, dodać śmietanę, sól, koperek, pieprz, sól i sok z cytryny, a następnie dokładnie wymieszać.


* Podane składniki są na ok. 600ml sosu.


 Wskazówka: sos wyśmienicie komponuje się podawany z rybami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz