Składniki:
- 350g wołowiny w paskach
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 żółtej papryki
- 1/2 zielonej papryki
- mały ogórek kiszony
- ząbek czosnku
Marynata: oliwa, papryka ostra, papryka słodka, sól, pieprz, papryka chilli, przyprawa do gulaszu, wyciśnięty ząbek czosnku
Mięso zamarynować i pozostawić w lodówce na 2h.
Na rozgrzaną patelnię przełożyć mięso i dusić pod przykryciem przez ok. 1,5h na małym ogniu. W połowie smażenia dodać pokrojone w paski papryki oraz posiekany w kostkę ogórek. Aby mięso nie przywarło można podlewać do od czasu do czasu odrobiną wody.
Przygotowanie quinoa/komosy ryżowej na dwie porcje:
- pół szklanki quinoa zalać zimną wodą i przecedzić,
- w garnku zagotować 1 1/2 szklanki wody, lekko posolić,
- quinoa gotować przez 20 minut na małym ogniu, następnie pozostawić w garnku na kolejne 10 minut (w tym czasie cała woda powinna wsiąknąć).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz