Stek wołowy to nic innego jak kawałek mięsa krojonego w poprzek włókien mięśniowych. W zależności od miejsca krojenia możemy spotkać różne rodzaje steków:
- Fillet - najlepszy rodzaj steka, charakteryzuje się bardzo miękkim i aromatycznym mięsem pozbawionym ścięgien i tłuszczu. Co za tym idzie? Oczywiście cena, w porównaniu do pozostałych jest on najdroższy, ale jego jakość w pełni to rekompensuje.
- Strip Loin - stek jest dość delikatny, chociaż nie tak jak fillet czy sirloin. Składa się z mięśnia i części tłuszczu. Może być sprzedawany z kością lub bez.
- Sirloin - mięso jest delikatne i aromatyczne. Posiada jeden pas zewnętrzny tłuszczu, który możną odciąć, aby uzyskać chudsze mięso.
- Ribeye - często spotykany jako "męski stek", wszystko za sprawą wyglądu, który sprawia, że kobiety mniej chętniej po niego sięgają. Mięso jest bowiem poprzecinane dużą ilością tłuszczu. Spotykane zazwyczaj z wyciętą wcześniej kością. Jest bardzo aromatyczne, dlatego doskonale nadaje się do powolnego przyrządzania w piekarniku jako pieczeń.
Źródło: wikipedia.org |
Jaki stopień wysmażenia wybrać?
Rare - jest to stek krwisty - bardzo słabo wysmażony, w którym mięso jest czerwone w środku.
Medium rare - to stek średnio krwisty - mięso w środku zmienia kolor na jaskrawo czerwony, a osocze delikatnie brunatnieje.
Medium – stek średnio wysmażony – mięso jest bardzo jędrne a osocze po naciśnięciu jeszcze brunatnawe.
Medium Well – stek dobrze wysmażony – przy dotknięciu stek jest twardawy i elastyczny.
Well done – stek bardzo dobrze wysmażony - mięso jest całkowicie usmażone i brunatne.
Jak przyrządzić idealnego steka?
Przed przystąpieniem do smażenia steka mięso powinno nabrać temperatury pokojowej, dlatego najlepiej jest wyciągnąć je z lodówki na ok 30 minut przed. Nie marynujemy go, ani nie doprawiamy jakoś specjalnie. Jedynie pod koniec smażenia posypujemy go odrobiną soli i pieprzu. Jeżeli kupiony przez nas kawałek mięsa jest świeży i dobrej jakości, samo mięso będzie na tyle aromatyczne, że nie trzeba mu już za bardzo pomagać :)
Podstawą przyrządzenia steka jest nic innego jak bardzo dobra patelnia. Doskonale spisują się tutaj patelnie teflonowe lub grillowe. Mięso nie powinno przywierać, gdyż wtedy naruszy się jego struktura..
Kolejnym, prawdopodobnie najważniejszym, krokiem do uzyskania doskonałego steku jest temperatura rozgrzanej patelni. Musi być ona na tyle wysoka, by położone mięso od razu zaczęło się ścinać. Tylko przy bardzo dobrzej rozgrzanej patelni jesteśmy w stanie kontrolować stopień wysmażenia steku.
Gdy zaczynamy przygodę ze stekami możemy kupić odpowiednie termometry, które wskażą nam w jakim stopniu mięso jest już gotowe. Po kilku próbach, znając już naszą patelnię i stopień grzania palnika będziemy w stanie sami rozpoznać kiedy mięso jest już gotowe.
Z czym podawać steka?
Najlepszym dodatkiem do steka jest sos z zielonego pieprzu. Świetnie podkreśli i wydobędzie smak mięsa.
Można kupić gotowy sos z torebki, najlepszy według mnie jest z Knorra lub przygotować go samodzielnie.
Bardzo dobrze steki komponują się ze świeżą sałatką zrobioną z mieszanki różnych liści sałaty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz