Chlebek bananowy to wyśmienita przekąską do kawy czy herbaty. Doskonale nada się na drugie śniadanie, jak również na przyjęcie. Jest dość wilgotny i słodkawy. Można do niego dodać również wszelkiego rodzaju bakalie. Jest niesamowicie bananowy, a jego przygotowanie zajmuje 10 minut + pieczenie :)
Składniki:
- 4 banany
- 1 jajko
- 180g mąki pszennej
- 100g masła
- 2 łyżki cukru lub miodu
- łyżeczka sody oczyszczonej
- łyżeczka ekstraktu z wanilii
- szczypta soli
Banany rozgnieść i połączyć z roztopionym masłem. Dodać jajko, cukier/miód, ekstrakt, sól i dobrze wymieszać. Następnie dodać mąkę i sodę, wymieszać.
Foremkę (10x20) posmarować delikatnie masłem, przełożyć ciasto i wyrównać.
Piec w temperaturze 170°C przez 1 godzinę.
Follow my blog with Bloglovin
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz