niedziela, 5 kwietnia 2015

Kruche ciasto z rabarbarem i pianką




Składniki na kruche ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 3 żółtka
- 170g masła
- 1/2 szklanki cukru

Pozostałe składniki:
- 3 białka
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 1kg rabarbaru
- dżem truskawkowy
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki bułki tartej

Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na dwie części w proporcji 1:2, części zawinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na minimum godzinę.

W między czasie rabarbar myjemy i obieramy. Następnie kroimy na kawałki grubości ok 1 cm. Rozgrzewamy suchą patelnię i przekładamy na nią rabarbar, posypujemy 3 łyżkami cukru. Smażymy na dużym ogniu przez kilka minut, aż puszczą soki. Przekładamy na sitko i odcedzamy.

Większą część ciasta zetrzeć na grubych oczkach i wyłożyć nim szczelnie dno blaszki. Podpiec w temperaturze 180°C przez 10-15 minut, na złoty kolor, wyciągnąć żeby przestygło.

Ubić pianę z białek, a gdy będzie bardzo sztywna dodać cukier puder i wymieszać.

Gdy ciasto trochę przestygnie posmarować cienko dżemem, wyłożyć rabarbar, posypać go delikatnie bułką tartą. Przełożyć pianę i wyrównać, a na wierzch zetrzeć na grubych oczkach pozostałą część ciasta. Piec w temperaturze 180°C przez ok. 35 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz