wtorek, 6 stycznia 2015

Irlandzki gulasz na Guinnessie


Przepis na tradycyjny irlandzki gulasz na piwie Guinness. W samku jest delikatnie słodkawy, ale dzięki dużej zawartości różnych warzyw nie jest to w żadnym wypadku smak dominujący. Bardzo ciekawa propozycja dla wielbicieli gulaszu, a zarazem piwa. Jego wykonanie zajmuje dłuższą chwilę, ale spokojnie można go przechować w lodówce na następny dzień.




Składniki na 6 porcji:
- 700g wołowiny na gulasz
- 2 duże lub 3 średnie ziemniaki
- seler naciowy
- mała rzepa
- 3 marchewki
- 4 duże pieczarki
- 500ml piwa Guinness
- cebula
- 3/4 ząbki czosnku
- przyprawy: sól, pieprz, rozmaryn, liść laurowy
- 3/4 łyżki mąki pszennej


Przygotowanie gulaszu zaczynamy od mięsa.

Do miski przekładamy kawałki wołowiny, w przypadku gdyby były za duże kroimy je. Wyciskamy czosnek, dodajemy sól i pieprz. Następnie wszystko razem mieszamy.

Aby kawałki mięsa nie sklejały się ze sobą posypujemy je mąką i mieszamy.

Na rozgrzaną patelnię z oliwą przekładamy kawałki mięsa i smażymy przez ok. 10 minut, aż nie będzie surowe.



Do smażonego mięsa wlewamy całą puszkę Guinnessa.



Siekamy pieczarki i dodajemy je do mięsa. Doprawiamy rozmarynem i dwoma liśćmi laurowymi. Gotujemy bez przykrycia przez ok. 30 minut, od czasu do czasu mieszając.



W między czasie obieramy wszystkie warzywa, kroimy na większe kawałki, a następnie przekładamy je do dużego garnka. Gotujemy pod przykryciem, aż będą na pół miękkie (ok. 20 minut). Aby uniknąć przywarcia warzyw do garnka można na dno wlać 1/3 szklanki wody.



Gdy warzywa będą już częściowo miękkie, a z wlanego do mięsa Guinnessa zrobi się gęsty sos, przelewamy mięso z sosem do warzyw i gotujemy razem pod przykryciem na małym ogniu przez następne 30 minut, od czasu do czasu mieszając.

W przypadku gdyby sos nie przykrył całych warzyw, można do garnka dolać pół szklanki wody.

Pod koniec gotowania przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Smacznego :)



Follow my blog with Bloglovin

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz