sobota, 1 listopada 2014

Cukinia faszerowana mięsem mielonym z dodatkami


Dzisiaj przepis na przepyszną faszerowaną cukinię. Po przygotowaniu w domu unosi się przepiękny zapach, a samo przyrządzenie dania zajmuje maksymalnie pół godzinki. Jest to więc świetny pomysł na szybki obiad.




Składniki:
- 400g mięsa mielonego
- 3 duże cukinie
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula
- 1 marchewka
- puszka pomidorów
- ser żółty


Cukinie myjemy i przekrajamy na pół i łyżką wydrążamy miąższ (nie wyrzucamy go). Tak przygotowane cukinie układamy w naczyniu żaroodpornym lub brytfance.

Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, dorzucamy posiekaną w kostkę cebulę z wyciśniętym czosnkiem i smażymy na złoty kolor. Następnie dodajemy mięso mielone i przyprawiamy solą i pieprzem.

Gdy mięso będzie już usmażone dorzucamy startą na grubych oczkach marchewkę i miąższ z cukini. Całość mieszamy i smażymy, aż odparuje nadmiar wody.



Dodajemy pomidory z puszki, całość mieszamy, doprawiamy do smaku i gotujemy przez ok. 5 minut.

Cukinie posypujemy delikatnie solą, a następnie wypełniamy farszem i posypujemy tartym serem.



Pieczemy w piekarniku o temperaturze 180C przez 15 minut.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz